ctosay

  • ۰
  • ۰

دانلود مقاله نگارگری ایران عصر سلجوقی

لینک دانلود و خرید پایین توضیحات

فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت

تعداد صفحات: 40

نگارگری ایران عصر سلجوقی

فهرست :

تعریفی اجمالی از مینیاتور( نگارگری

تاریخچه نقاشی در ایران

نگارگری قبل از اسلام

نگارگری ایرانی

نگارگری مکتب سلجوقی

تعریفی اجمالی از مینیاتور( نگارگری)

واژه ی مینیاتور که مخفف شده ی کلمه ی فرانسوی مینی موم ناتورال و به معنی طبیعت کوچک و ظریف است و در نیمه ی اوال قرن اخیر و حدودا از دوره ی قاجاریه وارد زبان فارسی شده , اصولا به هر نوع پدیده هنری ظریف (به هر شیوه یی که ساخته شده باشد) اطلاق می شود و در ایران برای شناسایی نوعی نقشهایی که دارای سابقه و قدمتی بسیار طولانی است به کار می رود.

این هنر که به اعتقاد اکثر محققان در ایران تولد یافته , بعد به چین راه برده و از دوره ی مغولها به صورتی تقریبا تکمیل تربه ایران برگشته و هنرمندان ایرانی تلاش بی شائبه یی را صرف تکمیل و توسعه ی آن کرده اند از جمله هنرهائی است که قابلیت به تصویر در آوردن تمامی طبیعت را در قالبی کوچک دارد. اما نباید چنین پنداشت چون مقیاس تصاویر در مینیاتور سازی بسیار کوچک است , بنابراین تنها بخش کوچکی از طبیعت را میتوان در این تابلوها تصویر نمود , یا چون الهام بخش مینیاتوریست طبیعت است , وی ناچار میباشد فقط مناظری از طبیعت را ترسیم کند. بلکه کوشش در ایجاد و القای هر چه بیشتر زیبایی و تفهیم آن صفت ویژه یی ست که مینیاتور سازی را از سایر انواع نگارگری ایران جدا می کند و مینیاتوریست هنرمندی است که آنچه را خود می اندیشد یا می پندارد که بیننده علاقمند به دیدن آن است تجسم می بخشد و به هیچوجه تابع مقررات و قوانین حاکم بر فضای نقاشی نیست.

مینیاتورهای امروز ایران , همان نقاشی کلاسیک اروپا (سبک امیرسیونیسم و به دنبال آن شیوه های مدرن نقاشی اروپائی) است و هرچند گروهی نوشته اند که به هنگام ظهور اسلام , ایرانیان در هنر نقاشی دارای سنتی کهن بوده اند. اما هیچ سند معتبری که این ادعا را ثابت کند در دست نیست و اصولا این گونه اظهارنظر کردن بیشتر منطبق بر واقعیت است که مکاتب مینیاتورهای ایرانی , از قرون بعد از اسلام آغاز شده و در قرون اولیه ی بعد از ظهور اسلام , هنر ایران با ابتکاراتی در خطوط عربی تداوم یافته و بهترین نسخه های قرآن کریم را هنرمندان مبتکر ایرانی نوشته اند و به تزئین و تذهیب مصحف شریف پرداخته و طلاکاری حواشی و سرلوحه ی قرآن و طرحهای اسلیمی و ختایی و گردش های ترکیب بندی آنها را به شیوه ی مخصوصی که امروزه آنرا استیلیزه می نامیم ابداع کردند و در ادامه ی این ابداع و ابتکار , نقاشی براساس متن کتب و نوشته ها نیز رواج یافت که مینیاتورهای مکتب بغداد سر آغاز آن است. مکتب بغداد , از آن جهت که نوعی نقاشی بدوی است تا حدودی نشان از فقدان مهارت و قدرت هنری سازندگانش دارد و بیشتر در بردارنده ی قصه ها و روایات مذهبی است. هنرمندان مکتب بغداد , اکثر ایرانی بوده اند و معمولا نیز به سفارش و دستور روسای قبایل عرب کتب خطی را با ذوق خود تزئین میکردند و روش کار آنها به اکثر نقاط دور و نزدیک ایران راه یافته بود و تا دوران سلجوقیان که نقاشی ایران ترقی محسوسی کرد ادامه یافت.

بعد از حمله ی چنگیز به ایران و از رونق افتادن بغداد کهمرکز تجمع هنرمندان بود و از آنجا که نخستین فرمانروایان مغول در شمال غربی ایران و در تبریز و مراغه مستقر شدند, خواه ناخواه هنرمندان در آن منطقه گرد آمدند و به دلیل علاقه و تمایل مغولان به هنر چینی , جذب ذوق آزمایی در این زمینه شدند. ناگفته نباید گذاشت که نقاشی به شیه ی چینیها , با هجوم مغولان به ایران نیامد , بلکه نقاشی ایران سالها قبل از تهاجم چنگیر با اسلوب و روش های هنر چین در شراسر خاورمیانه شهرت و اعتبار داشت و در شاهنامه ی فردوسی نیز به این مطلب اشاره شده و احتمال میرود که ترکان سلجوقی مروج این شیوه در ایران بوده باشند. منتهی ایرانیان شیوه ی نقاشی چینی را با دید خاص هنری خود تلفیق کردند و کاشی هایی که امروزه نمونه هایی از آن در دست است نشان می دهد که سالها پیش از حمله ی مغول به ایران , همان سبک و شیوه و رنگ آمیزی و طراحی که بعدها به صورت نقاشی کتب مورد استفاده قرار گرفت , در ایران اعمال شده و اگر دست حوادث کتاب خانه های بزرگ ایران را معدوم نکرده بود امروز به راحتی می توانستیم نسخی را که متعلق به دوران پیش از مغول بوده و همان وی÷گی مینیاتورهای مکتب هرات یا مراغه و مکاتب دیگر بعد از مغول را داشته ببینیم. در ابتدای حمله مغولان به ایران , هنر نقاشی به واسطه ی قتل عام هنرمندان رونق خود را از دست داد. ولی بعد از چند سال سران مغول به فکر ترویج هنر افتادند و برای عملی ساختن این منظور عده یی نقاشی چینی را از راه مغولستان به ایران آوردند و کوشیدند تا نقاشی چینی را در ایران رایج سازند و هنرمندان ایرانی , اگرچه تحت تاثیر این مساله قرار گرفتند , اما برخلاف نقاشان چینی هرگز طبیعت را به عنوان نهایتی از احساسات و عواطف و به گونه یی مجرد و انتزاعی مورد توجه قرار ندادند و بیشتر به اسنان و تفکراتی در حالات انسانی پرداختند و به همین جهت است که کمتر مینیاتور ایرانی را بی صورت و هیات انسانی میتوان یافت. هرگز پیوندهای خود را با شعر , فرهنگ و شیوه های تفکر بومی نبریده و افسانه ها , اساطیر , قهرمانان ملی , سنن وشیوه های زندگی ایرانی همواره نمودی آشکار در آثار آنان داشته و این وابستگی به زندگی و اعتقادات ملی تا جایی قوی است که به مینیاتور ایرانی , علیرغم پیوندها و نقاط مشترک فراوانش با سایر مکاتب آسیایی (ازجمله شیوه های نقاشی هندی , چینی و ژاپنی) وجه ی خاصی می دهد و باعث تمایزش از هنر سایر ملتها و ممالک می شود و این وضعیت تا دوران ایلخانیان و تیموریان ادامه داشت و به قدری مورد توجه بود که یکی از شاهزادگان تیموری به نام بایسنغر میرزا که خطاطط هنرمند بود , سرپرستی امور هنری را در شهرت هرات به عهده گرفت.

در آن زمان , شهر هرات مرکز تجمع هنرمندان شده بود و معروف است که فقط در یک آموزشکده ی نقاشی , شصت استاد به تعلیم هنر جویان و انحام سفارشات محوله اشتغال داشتند. معروفترین استادکاران مکتب هرات کمال الدین بهزاد است که کتاب مصور و معروفی به نام ظفر نامهی تیموری دارد و به جرات می توان آثار وی را از لحاظ حالت چهره ها , حرکت قلم , انتخاب موضوع و نمایش دادن وقایع سرآمد تمام مینیاتورهایی دانست که قبل یا بعد از او در ایران ساخته شده است.

رویهمرفته آثار مینیاتور ایران در مکتب هرات , به علت سابقه ی ممتد و آزادی عمل قابل توجهی که بعد از مکتب بغداد برای هنرمندان به وجود آمد , تا حدی پیشرفت نمود که آثار دوره هنر نقاشی و مینیاتور سازی ایران , بعد از دوره ی هرات , با همان شرایط تکمیل یافته ی خود به عصر صفویان منتقل شد و بعد از آنکه تبریز به عنوان پایتخت انتخاب گردید , استاد کمال الدین بهزاد به آنجا دعوت و عهده دار سمت ریاست کتابخانه ی سلطنتی شد و همراه با استاد کاران بزرگ این دوره نظیر , آقا میرک , سلطان محمد , حسین یاکوب وعده یی دیگر کوشید تا این هنر را تعالی و تکامل بخشد.

سبک و مکتب نقاشی دوره صفویه را در یک تقسیم بندی کلی می توان در دو بخش کاملا جدا از هم مورد بررسی قرار دارد.

اول مکتب تبریز که تا وقتی پایتخت به قزوین منتقل شد به همان شیوه یی که ذکر آن گذشت تداوم داشت. مینیاتورهای این دوره , همه در یک نوع و از لحاظ ظرافت کاری و حرکت قلم و طرح و رنگ دنباله ی مکتب هرات است و فقط مختصری با آن تفاوت دارد.

دوم مکتب اصفهان که بعد از انتقال پایتخت به اصفهان شکل گرفت و طی آن سبک و شیوه ی کار دچار دگرگونی هایی کاملا چشمگیر شد که نمونه ی بارز و مشخص آن نقوش تزئینی مساجد اصفهان , کاخ چهل ستون و عمارت عالی قاپو است

معروفترین نقاش این دوره , رضا عباسی است که در زمان شاه عباس دوم صفوی در اصفها میزیست. شاه عباس چون نقش بود وهم اینک نیز نمونه هایی از آثار هنری او در موزه ی گلستان موجود است توجه خاصی به گسترش هنر نقاشی داشت و به دلیل و تشویقی که از هنرمندان به عمل می آورد مینیاتورسازی در دوره ی او از جهت توسعه و قدرت , مهارت و سرعت کار نقاشان ترقی فوق العاده یی کرد و هنرمندان توانستند در حدی وسیعتر از مکتبهای هرات , تبریز و قزوین , باهنر چینی و تاثیر پذیری از آن فاصله بگیرند و اصالت ایرانی به آثارشان بدهند و با ساده کردن نقوش و سرعت عمل بیشتر , نقاشی را از روی صفحه ی کاغذ به صورتی دیواری در آورند. اما ذکر این نکته نیز ضروری است که آثار این دوره به هیچ وجه قابل مقایسه با مکتب هرات نیست و از نظر ظرافت ضعیفتر از مکتب هرات است و فقط در آن نقوش تزئینی و گردش های اسلیمی و ختایی و انواع ساقه ها و گلبرگهای بسیار متنوع شده و اشکال آن که قبلا از چند نوع گل و برگ و اسلیمی ریز تجاوز نمیکرد, به بیش از پنجاه نوع اسلیمی و گل ابتکاری بالغ گردیده است.

تاریخچه ی نقاشی ایران:

نقاشی ایران فاقد نقاشی هایی با پیشینه کهن است و از این رو اظهار نظر در مورد آن مشکل است. نقاشی صفحات کتاب مانویان تنها نمونه قدیمی نقاشی ایران است. مانویه را می توان مخترع شیوه مینیاتور یا فن تصویر کتب خطی در ایران دانست. شیوه نقاشی پیروان مانی، دنباله یا فن تصویرکتب خطی در ایران دانست. شیوه نقاشی پیروان مانی، دنباله هنر ساسانی در رشته نقاشی است. نمونه کتابهای مصور شده دوره ی ساسانی بدست نیامده ولی در منابع کتبی از آن یاده شده است. در ایران نقاشی های دیواری متعلق به پیش از اسلام در کوه خواجه سیستان و بیشاپور پیدا شده است. آثار این دوره بیشتر طراحی و نقوش برجسته روی سنگهاست و طراح نقاشی است که به کمک مجسمه ساز آن را برجسته کرده است از تکنیک موزاییک کاری نمونه هایی باقی مانده است. اما در این ادوار نقاشی روی بوم یا نقاشی کتاب ( مصور سازی) نمونه ای ندارد. در دوران پیش از مغول نقاشی ایران را می توان فترتی دانست میان شیوع علامتنگاری ساسانی و دوران جدید شکوهمند نقاشی را ادامه ی سنت نقاشی تعدیل شده ی ساسانی دانسته اند و آن را به شیوه ی اکسپرسیونیست هنر ایرانی توصیف کرده اند.

نقاشی ایرانی تا مدتها محدود به مصور ساختن کتابهای طبی و گیاهان دارویی بود. در این جا اگر بدن مریض نمایش داده می شود، بدون رعایت آناتومی و پرسپکتیو است و مسأله نمایش موضوع است حال به هر صورتی که باشد.









سایر محصولات :
دانلود مقاله نگارگری ایران عصر سلجوقی

دانلود مقاله نگارگری...

پاورپوینت آموزش یوِلید11

پاورپوینت آموزش یوِلید11...

تحقیق در مورد فشردگی jpeg

تحقیق در مورد فشردگی jpeg...

دانلود مقاله نمایشنامه سادیسم روز

دانلود مقاله نمایشنامه...

پاورپوینت آموزش وبلاگ در سایت blogfa

پاورپوینت آموزش وبلاگ در سایت blogfa...

تحقیق در مورد فسیل ها

تحقیق در مورد فسیل ها...

دانلود مقاله نمایش

دانلود مقاله نمایش...

تحقیق در مورد فروش محصولات از طریق اینترنت

تحقیق در مورد...

پاورپوینت آموزش طرح کسب و کار

پاورپوینت آموزش طرح کسب و کار...

دانلود مقاله نقش سیره و اندیشه پیامبر اعظم ص در شکل گیری تمدن و شهرنشینی بزرگ اسلامی

دانلود مقاله نقش سیره و اندیشه پیامبر...

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی رابطه هوش معنوی با رفتار شهروندی سازمانی

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی رابطه...

تحقیق در مورد فرهنگ

تحقیق در مورد فرهنگ...

دانلود مقاله نقش بر جسته های تخت جمشید

دانلود مقاله نقش بر...

تحقیق در مورد فرهنگ و عناصر آن 17 ص

تحقیق در مورد فرهنگ...

کتاب دبیر New Total English Upper Intermediate

کتاب دبیر New Total...

تحقیق در مورد فرهنگ و اخلاق اینترنتی

تحقیق در مورد فرهنگ و اخلاق...

تحقیق در مورد فرم پروپوزال پیام نور

تحقیق در مورد فرم پروپوزال...

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی عوامل اثرگذار بر صنعت بانکداری و تاثیر آن بر کسب مزیت رقابتی

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی عوامل اثرگذار...

پاورپوینت آموزش الکترونیک

پاورپوینت آموزش الکترونیک...

تحقیق در مورد فرآیند تولید سوسیس 9 ص

تحقیق در مورد فرآیند تولید...

دانلود مقاله نقد قدیم

دانلود مقاله نقد قدیم...

تحقیق در مورد غنی سازی اورانیم 18 ص

تحقیق در مورد غنی سازی...

پاورپوینت آمار و احتمالات مهندسی

پاورپوینت آمار و احتمالات مهندسی...

تحقیق در مورد عیب یابی کامپیوتر های شخصی

تحقیق در مورد عیب یابی...

تحقیق در مورد عوس دریایی

تحقیق در مورد عوس دریایی...

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی عوامل موثر بر تمایل به کارآفرینی سازمانی

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی عوامل...

تحقیق در مورد عملیات حرارتی چدن نشکن 10 ص

تحقیق در مورد عملیات حرارتی...

پاورپوینت آمادگی برای زایمان

پاورپوینت آمادگی برای زایمان...

تحقیق در مورد عملکرد خانواده 15 ص

تحقیق در مورد...

دانلود مقاله نقاشی و لعاب روی سفال با الهام از نقوش مقبره

دانلود مقاله نقاشی و لعاب...

تحقیق در مورد عملکرد بذر 8 ص

تحقیق در مورد عملکرد بذر 8...

پاورپوینت آمادگی برای زایمان 19 اسلاید

پاورپوینت آمادگی برای...

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی و ارایه الگوی مدیریت واحد شهری

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی و ارایه...

تحقیق در مورد عمران

تحقیق در مورد...

پاورپوینت آشنایی با شرکت های تعاونی

پاورپوینت آشنایی با...

تحقیق در مورد علف هرز جو 7 ص

تحقیق در مورد علف هرز جو...

پاورپوینت آشنایی با شرکت های تعاونی 75 اسلاید

پاورپوینت آشنایی با شرکت های تعاونی...

تحقیق در مورد عقل سالم در بدن سالم 6 ص

تحقیق در مورد عقل سالم در...

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی ساز و کار‌های بازاریابی رابطه‌مند و تأثیر آن بر وفاداری مشتریان

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی...

تحقیق در مورد عصر اطلاعات 14 ص

تحقیق در مورد عصر...

تحقیق در مورد عدد نپر 4 ص

تحقیق در مورد عدد نپر 4 ص...

پاورپوینت آشنایی با J2EE

پاورپوینت آشنایی با J2EE...

تحقیق در مورد عارضة افزایش قوس پا 8ص

تحقیق در مورد...

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی عوامل مؤثر بر وفاداری و رضایت مندی مشتریان

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی...

تحقیق در مورد طیف سنج جرمی

تحقیق در مورد طیف...

تحقیق در مورد طیف سنج جرمی 8ص

تحقیق در مورد...

تحقیق در مورد طلاق از منظر دین و حقوق زن در خانواده 11 ص

تحقیق در مورد...

پاورپوینت آشنایی اولیه با روتر

پاورپوینت آشنایی اولیه با روتر...

مبانی نظری وپیشینه تحقیق بررسی موانع کارآفرینی سازمانی

مبانی نظری وپیشینه...

تحقیق در مورد طلاعات و فناوری 9 ص

تحقیق در مورد طلاعات...

دانلود پاورپوینت تعریف تقارن
دانلود پاورپوینت Nanoparticulate Drug Delivery Systems
دانلود پاورپوینت Shaping Nanowire Tapers… With A CO2 Laser Powered Micro-Furnace
دانلود پاورپوینت The Muscular System
دانلود پاورپوینت آزمایشگاه مبانی شیمی آلی
دانلود پروژه نقشه برداری (پیمایش)
دانلود مقاله فلسفه ویتگنشتاین
دانلود کتاب چرا Visual Basic ؟
دانلود پاورپوینت حالت های ماده و چگالی آن
دانلودپروژه دانش ژنتیک (زادشناسی)
دانلود پاورپوینت واقعیت درمانی (نظریه انتخاب)
دانلود پاورپوینت حالت های ماده و چگالی آن

کلمات کلیدی :شیوه نقاشی پیروان نقاشی پیروان مانی پیروان مانی نباله انست شیوه نقاشی ایران انست شیوه مقاله نگارگری ایران کمال الین بهزا نقاشی ایران مکتب هرات این وره هنر نقاشی مکتب بغا شیوه های نقاشی چینی مینیاتور سازی نقاشی ایرانی هنرمنان مینیاتور نمونه طبیعت
  • ۹۶/۰۸/۰۷
  • فصل هنری

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی